Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Nasıl Başvurulur?
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde ilgili bölümde derslerin seçilmesi, öğrenim anlaşmasının hazırlanması gibi eğitimle ilgili konular için fakülte/ bölüm koordinatörünüz ile iletişime geçiniz. Fakülte/bölüm koordinatörünüz size uygun derslerin listesini İngilizce olarak sağlayacaktır.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bazı fakülte ve bölümde değişim öğrencilerimiz için eğitim dili İngilizce olan dersler bulunmaktadır. 2020-2021 eğitim yılı itibari ile 3 programda eğitim %30 İngilizce olarak verilmektedir.
Konum
Sivas, Türkiye'nin bir ilidir. Büyük ölçüde Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinin doğu kesiminde yer alır; Türkiye topraklarına göre ikinci büyük ilidir. Komşu iller batıda Yozgat, güneybatıda Kayseri, güneyde Kahramanmaraş, güneydoğuda Malatya, doğuda Erzincan, kuzeydoğuda Giresun ve kuzeyde Ordu'dur.
Sivas İli'nin çoğu, yaz mevsimlerinin sıcak ve kurak, kış mevsimlerinin soğuk ve kar yağışlı geçtiği İç Anadolu Bölgesi'nin iklimini paylaşır. Bununla birlikte, ilin kuzey kesimi Karadeniz iklimini, doğu kesimi ise Doğu Anadolu yüksek bölgesinin iklimini paylaşmaktadır.
Ulaşım
Toplu taşıma oldukça uygun ve kullanışlıdır. Yerleşkeye ve yerleşkeden şehre ulaşım, özel ve belediye otobüsleri ile sağlanır. Ulaşımda öğrenciler için özel indirim uygulanmaktadır.
Dil
Türkiye'de resmi dil Türkçedir. Türkçe, Ural-Altay dil grubuna aittir, Macarca ve Fince dilleri ile benzeÅŸmesi vardır. Türkçe, Latin alfabesi kullanılarak yazılır ve tam olarak yazıldığı gibi okunur.Â
Sivas’a Varış:
Hava yolu ile:
İstanbul'da iki uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan biri Avrupa yakasında Arnavutköy'de, Karadeniz kıyısındaki bölgesinde yer alan İstanbul Havalimanı, diğeri ise İstanbul'un Asya yakası Pendik'te bulunan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanıdır. Atatürk (154 km batıda) ve Sabiha Gökçen (60 km batıda) Havalimanından düzenli olarak her gün iç ve dış hatlar uçuşları yapılmaktadır. Avrupa'nın birçok şehrinden de düzenli uçuşlar gerçekleştirilmektedir.
Detaylı bilgi için gerekli bağlantılar:
https://www.istanbulhavalimani.com/
https://www.sabihagokcen.aero/
Kara Yolu ile:
Avrupa'nın birçok noktasından İstanbul Esenler Otogarına ulaşım mümkündür. Sivas'tan Türkiye'nin her şehrine karayolu ile ulaşım mümkündür. Havayolu ulaşımına göre daha sık sefer bulunduğundan ve öğrenci indirimi olduğundan, karayolu öğrenciler tarafından tercih edilen bir ulaşım şeklidir.
Vize ve Oturum Ä°zni:
Değişim programı öğrencileri kayıt için bulundukları ülkenin konsolosluğundan aldıkları öğrencilik sürelerini gösteren bir belgeyle Türk konsolosluğundan resmi onay almalıdırlar. Pasaportlarına işlenen bu muvafakatle ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden edindikleri davet mektubu ile eğitim vizesi almaya hak kazanırlar. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra iki hafta içinde    Sivas Emniyet Müdürlüğü'ne oturma izni için başvuruda bulunmalıdırlar. Oturma izni için gerekli belgeler:
Oturma izni ile ilgili sorularınız olursa, Uluslararası İlişkiler Birimi size rehberlik edecektir.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Kayıt:
Sivas Bilim ve Teknoloji Ãœniversitesi'ne uluslararası deÄŸiÅŸim öğrencisi olarak kayıt yaptırmak için Öğrenci Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkanlığı'nda bulunan Kayıt Bürosu'na gitmeniz gerekmektedir. Kayıt Bürosu, Bilgi Ä°ÅŸlem Daire BaÅŸkanlığı binasında hizmet vermektedir. Burada, gerekli formları doldurarak teslim etmeniz istenecektir.Â
Gerekli Belgeler:
Kaydınız yapıldıktan sonra, Kayıt Bürosu size bir öğrenci numarası ve şifresi verecektir. Bu numarayla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından onaylanmış öğrenci kimlik kartınızı alabilirsiniz.
Uyum Programı:
Uluslararası İlişkiler Birimi, yeni bir çevre ve kültürde yaşamaya uyumu kolaylaştırmak amacı ile "uyum programları" düzenler.
Ä°letiÅŸim Servisleri:
Türkiye'de etkin bir telefon ağı vardır. Türk Telekom her türlü ulusal ve uluslararası iletişim hizmet sağlayıcısıdır.1995'te posta ve iletişim hizmetlerinin ayrılmasından sonra, Türk Telekom Türkiye'nin bölgedeki iletişim istasyonu olma konumunu koruma görevini üstlenmiştir. Gerekli kodları çevirerek, ülkede veya dünyada istenilen numarayla görüşme yapılabilir. Telefon numaraları üç haneli alan kodu ve yedi haneli telefon numarası olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Ankesörlü telefonlar manyetik kart, kredi kartı veya akıllı kartlarla hizmet verir. Bu telefonlarla hastaneler, otobüs ve tren istasyonları, hava ve deniz limanları, metro istasyonları, askeri birimler ve toplu yaşam alanları gibi kullanım yerlerine iletişim, Türk Telekom tarafından ücretsiz olarak sağlanır. Ankesörlü telefonlarda kullanılan kartlar Türk Telekom satış noktalarında belli bir ücret karşılığında satılmaktadır.
TT kart, sadece ankesörlü telefonlarda değil aynı zamanda ev ve işyeri telefonlarında da kullanılabilen ön ödemeli arama sistemidir. Sistem Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hizmet verir. Uluslararası öğrenciler Türkiye'de kaldıkları sürede beraberlerinde bir yıl içinde bir adet mobil telefon getirme hakkına sahiptirler. Türkiye'ye bu amaçla getirilmiş mobil telefon vergiden muaf tutulur. Mobil telefonunuzu uluslararası dolaşıma açık olma şartı ile kullanabilirsiniz.
Telefonunuzu, Türkiye'deki bir servis operatörünün SIM kartı ile kullanmak isterseniz, telefonunuzu servis sağlayıcınıza kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Türkiye'den satın alınmış SIM kart numarası ile SIM karta kaydı yapılmış telefonun IMEI numarasının uyumluluk göstermesi gereklidir. Bu şekilde kaydı yapılmayan telefonlar engellenecek ve görüşme yapmak imkânsız olacaktır. Bu telefon kaydı için hiçbir ücret ödenmez.
Posta-Kargo ve Kurye Hizmetleri
Türkiye'de posta, kargo ve kurye hizmetleri hem devlet hem de özel sektör tarafından sağlanmaktadır. PTT, posta, ödeme talimatı hizmetleri, kredi kartı ödeme, elektrik faturası, su faturası ödeme, emeklilik maaşı ödemesi, telefon kartları satışı, döviz alım satımı, sigorta ödemeleri, internet paketleri, bilet satışı, katalog satışı, ürün ve elektronik sertifika satışı gibi hizmetler sunan bir devlet kuruluşudur. PTT oldukça yaygın bir hizmet ağına sahiptir ve ülkenin hemen her yerinde şubelerini bulmak mümkündür. Uluslararası ve yerel şirketler, milletlerarası veya ülke içi kargo ve kurye ihtiyaçlarınızı karşılamak için hizmet sunmaktadır.
Banka Hizmetleri ve Kredi Kartları
Bankalar, Türkiye'nin dinamik finans sektöründe önemli bir yer oluşturmaktadır. Türkiye'de hizmet veren yaklaşık 50 yatırım, gelişim ve ticaret bankası mevcuttur. Bankalar aracılığı ile seyahat çeklerinizi paraya dönüştürebilir, kredi kartlarınızın ödemelerini yapabilir, internet üzerinden para gönderebilir veya alabilirsiniz.
VISA, Master Card ve American Express gibi uluslararası kartlar şehrin hemen her yerinde geçerlidir. Üniversite yerleşkelerinde öğrencilerin, akademik ve idari personelin kullanımı için banka şubeleri ve ATM bulunmaktadır.
Yerel Zaman
GMT + 2 saat (Yaz)
Elektrik
Türkiye'nin her yerinde 220 volt AC dir. Bütün otellerle voltaj belirgin bir şekilde yazılıdır.
Çeşme Suyu
Çeşme suyu klorlanmıştır ancak yine de içmek için bütün market ve büfelerde satılan şişe sularını kullanmayı tercih etmenizi öneririz.
Ağırlık ve Uzunluk Ölçüleri
Metrik sistem kullanılır.