Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, “KIZLAR İÇİN STEM” Proje Lansmanına Katılım Gerçekleştirdi.

Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, “KIZLAR İÇİN STEM” Proje Lansmanına Katılım Gerçekleştirdi.

Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, “KIZLAR İÇİN STEM” Proje Lansmanına Katılım Gerçekleştirdi.

11 Şubat 2022 Cuma günü Ankara’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Kız Öğrencilerin STEM Alanlarına Yönelimindeki Problemler ve Çözüm Önerileri” Rapor Lansmanı’na Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de akademik kadrodan dört isim ile katılım göstermiştir. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nden “Dr. Öğr. Üyesi Pervin Erdoğan”, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden “Arş. Gör. Hatice Aktaş” ile “Arş. Gör. Özlem Ceviz” ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden “Arş. Gör. Müyesser Çerçi”, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni temsil eden kadın akademisyenler olarak lansmanda yer almışlardır.

Projenin kapsamını belirleyen İngilizce kökenli “STEM” kelimesi, science (bilim), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematic (matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş ve bu disiplinler için kapsayıcı bir terim olarak kullanılmaktadır.[1] Adı geçen disiplinlerde yaşanan gelişmelere paralel olarak STEM eğitimi de son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Teorik bilgiyi pratiğe dönüştürmeyi amaçlayan STEM eğitim modelinde fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında bütünleştirici ve disiplinler arası bir eğitim anlayış hakimdir. STEM, öğrencilere proje tabanlı bir eğitim sağlayıp onları araştırmaya ve sorgulamaya iterek yaratıcı düşünme süreçlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Böylece, eğitimlerini tamamlayıp iş hayatına katılacak olan öğrenciler (gençler), daha çözüm odaklı ve disiplinler arası düşünme kabiliyetine sahip olacaklardır.[2]

“Kızlar İçin STEM” ise Türkiye’de kadınların STEM alanlarına daha fazla teşvik edilmesi için geliştirilmiş bir projedir. Kızlar İçin STEM, ilk olarak Hitit Üniversitesi tarafından “Erasmus+ Gençlik Programı Projesi” kapsamında hazırlanmış ve de Avrupa Birliği’nden fon desteği almaya hak kazanmıştır. Projenin temel amacı, lise son sınıfa giden kız öğrencileri üniversitelerdeki STEM kapsamına giren bölümlere katılım konusunda daha fazla teşvik etmektir. Avrupa Komisyonu’nun “20,320,00€” hibe sağladığı proje kapsamında SBTÜ, Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve OSTİM Vakfı iş birliği içindedir. Proje kapsamındaki ilk etkinlik ise 5-8 Temmuz 2021 tarihleri arasında “Kızlar İçin STEM Zirvesi” adıyla Çorum’da gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe katılan son sınıf kız öğrencileri, hem üniversitelerin STEM bölümlerinin lisans ve lisans üstü eğitimleri hakkında bilgi alıp hem yine STEM üzerine atölye ve panel etkinliklerine katılıp hem de STEM alanlarında çalışan kadın mentörler ile etkileşim kurma şansı yakalamışlardır.

Projenin 11 Şubat’ta gerçekleşen lansman programı sonrasında da adı geçen kurumların konu ile ilgili iş birliği devam edecek olup ilerleyen yıllarda hem üniversitelerin STEM bölümlerinde hem de sektör bünyesinde daha fazla kadının aktif katılımcı (öğrenci/çalışan) olarak yer alması için çalışmalar sürdürülecektir.



[1] Bilim Kutusu, Stem Nedir? Neden Önemlidir? Eğitimde Güncel Çalışmalara Bir Bakış; https://bilimkutusu.com/tr_TR/blog/article/stem-nedir-neden-onemlidir-egitimde-guncel-calismalara-bir-bakis, (14/02/2022)

[2] Hürriyet.com.tr, STEM eğitimi nedir?; https://www.hurriyet.com.tr/egitim/stem-egitimi-nedir-41358241, (14/02/2022)